Pseudokroep behandeling

De symptomen van pseudokroep kunnen behoorlijk heftig zijn. De benauwdheid en piepende ademhaling is voor zowel het kind zelf, als de ouders soms erg beangstigend. Toch gaan de symptomen meestal snel over en is er geen bijzondere behandeling nodig bij pseudokroep. Slechts in zeldzame gevallen houden de symptomen langer aan en kan behandeling of een ziekenhuisopname nodig zijn.

Thuis pseudokroep behandelen

Pseudokroep wordt meestal veroorzaakt door een virus dat het lichaam zelf goed kan bestrijden. Meestal zijn de ergste verschijnselen van pseudokroep dan ook al na enkele uren verdwenen. Een kind met pseudokroep kan het best ondersteund worden door het gerust te stellen. Laat het kind zo rustig mogelijk ademhalen, zodat de benauwdheid en bijkomende paniek niet verergerd. Het hoesten kan zorgen voor een erg rauwe, pijnlijke keel.

Bij een zere keel kan er bijvoorbeeld een eetlepel honing worden gegeten, eventueel vermengd in een kopje thee. Dit verzacht de keel. Geef echter geen honing aan kinderen jonger dan 1 jaar. Er kunnen bacteriën in zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.

Is uw kind al wat ouder en u wilt een keelsnoepje geven? Pas hier dan wel mee op keelsnoepjes als het kind nog erg veel aan het hoesten is. Het snoepje zou in de keel kunnen schieten.

Tot slot kunt u met uw kind in een warm bad gaan zitten. Hoewel niet wetenschappelijk bewezen kan de stoom de hoestkriebel verminderen. Daarnaast werkt een warm bad ontspannend en rustgevend. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een warme douche of, net als bij een flink verstopte neus, met een handdoek over het hoofd boven een teiltje gekookt water zitten om te stomen.

Behandelen pseudokroep

In sommige gevallen is het verstandig pseudokroep te behandelen. Behandeling is vereist wanneer de benauwdheid zeer ernstig is en ook niet minder wordt. Kinderen met een zuurstofgehalte onder de 92% wordt extra zuurstof gegeven. Soms worden ook corticosteroïden toegediend. Dit zijn medicijnen die ontstekingen tegengaan. In het geval van pseudokroep wordt met deze medicijnen de zwelling van de slijmvliezen tegengegaan, waardoor er weer makkelijker geademd kan worden. Soms is een ziekenhuisopname vereist. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.