Pseudokroep besmettelijk

Pseudokroep kan worden veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Al deze ziekteverwekkers zijn besmettelijk: ze kunnen worden overgedragen op andere personen. De virussen of bacteriën verlaten bij het hoesten in kleine waterdruppeltjes de mond en neus. Een nieuwe besmetting leidt niet altijd tot een nieuw geval van pseudokroep.

Pseudokroep besmettelijk

Hoewel besmetting nooit volledig te voorkomen is, kan een goede hygiëne besmetting wel voor een groot deel voorkomen. Dit betekent onder andere dat de mond en neus bedekt moet worden bij het hoesten. Verder is het verstandig om regelmatig de handen te wassen met desinfecterende zeep. In slecht geventileerde ruimtes is de kans op besmetting daarnaast ook groter. Door een raampje open te zetten, kunnen ziekteverwekkers die in de lucht zitten de ruimte verlaten.

Virusinfectie luchtwegen

De virussen en bacteriën die pseudokroep veroorzaken zitten bij een ziek iemand in het slijm van de keel en speeksel van de mond. Bij het hoesten kunnen miljoenen virussen of bacteriën vrijkomen via kleine vochtdruppeltjes. Deze kunnen worden ingeademd door een ander persoon of ergens op terecht komen. Via bijvoorbeeld een deurklink kunnen de ziekteverwekkers op de hand en vervolgens in de mond terecht komen. Vanuit hier infecteren ze de bovenste luchtwegen.

Veroorzakers pseudokroep besmettelijk

Pseudokroep wordt niet door één specifieke ziekteverwekker veroorzaakt. De meeste veroorzakers van pseudokroep komen vrij algemeen voor en zorgen lang niet altijd voor pseudokroep. Eén van de mogelijke veroorzakers van pseudokroep is het influenzavirus. Dat is hetzelfde virus dat ook griep kan veroorzaken. Ook het adenovirus kan pseudokroep veroorzaken. In de meeste gevallen veroorzaakt het adenovirus echter alleen een lichte keelontsteking.

Niet al deze ziekteverwekkers worden even gemakkelijk overgedragen op anderen. Sommige virussen zijn veel meer besmettelijk dan andere. Of er na een besmetting ook pseudokroep ontstaat, hangt af van verschillende factoren, waaronder weerstand en toeval. Bij volwassenen komt pseudokroep bijna niet voor, bij kinderen juist relatief veel.