Pseudokroep symptomen

Pseudokroep is te herkennen aan enkele duidelijke symptomen. De symptomen ontstaan vrij plotseling, meestal in de avond of het begin van de nacht. De symptomen kunnen beangstigend zijn voor zowel het kind als de ouders, maar zijn uiteindelijk vrij onschuldig.

Symptomen pseudokroep

Een aanval van pseudokroep ontstaat meestal tijdens de slaap. Overdag is het kind vaak helemaal gezond. Wel is er soms al een lichte verkoudheid aanwezig. Deze verkoudheid is echter zelden zo zwaar dat het kind ervoor moet thuis blijven.

Bij een pseudokroep aanval wordt het kind wakker van de plotseling benauwdheid die ontstaat. Deze benauwdheid wordt veroorzaakt door een zwelling van de slijmvliezen rond de stembanden. Door deze zwelling kan er minder lucht richting de longen stromen en voelt het kind zich benauwd. Naast benauwdheid, wordt pseudokroep ook gekenmerkt door een piepende ademhaling en een karakteristieke, blaffende hoest. Deze drie symptomen treden altijd op bij pseudokroep en kunnen behoorlijk heftig zijn.

Andere symptomen bij pseudokroep zijn heesheid, een zere keel (door het hoesten), sufheid en soms een lichte verhoging. De lichaamstemperatuur stijgt niet verder dan 38 graden. Als gevolg van deze symptomen kan het kind ook onrustig worden of zelfs in paniek raken. Dit moet zoveel mogelijk worden voorkomen, omdat de benauwdheid hier vaak juist ernstiger van wordt.

Verloop symptomen pseudokroep

De symptomen zijn het zwaarst wanneer de aanval net is begonnen. De zwaarste symptomen houden enkele uren aan. Daarna verminderd de benauwdheid, piepende adem en hoest. In ongeveer de helft van de gevallen zijn de symptomen na 24 uur al volledig verdwenen. Bij ruim 80% zijn na twee dagen de symptomen volledig verdwenen.